De prijs voor 1 ton CO2-uitstoot stijgt snel. Jarenlang lag die onder de 10 euro, inmiddels betalen bedrijven al meer dan 50 euro. En daar blijft het niet bij. Bovendien krijgen steeds meer bedrijven ermee te maken. Nu wordt alleen de zware industrie belast, in de toekomst gaat de CO2-belasting voor alle ondernemingen gelden. Daarom is het verstandig om nu alvast na te denken hoe je bedrijf kan besparen op de CO2-uitstoot én op de extra kosten daarvoor.
CO2-belasting
Bij de invoering van het Europese emissiehandelssysteem (ETS) ontvingen de grote vervuilers emissiecertificaten: enerzijds als tegemoetkoming en om eraan te wennen, anderzijds om hen niet op achterstand te zetten tegenover concurrenten buiten de Europese Unie, die deze heffing immers nog niet op hun bordje kregen.
Wat verandert er? Naar verwachting geeft het Europees Parlement dit jaar groen licht voor het voorstel om aan de buitengrenzen van de EU CO2-belasting te gaan heffen. Dat zorgt voor een gelijk speelveld voor bedrijven binnen en buiten Europa. Op die manier worden in geïmporteerde producten immers ook de kosten van CO2-uitstoot verwerkt.
Zelf energie opwekken
Om zelf te besparen op de CO2-heffing en vanuit het oogpunt van concurrentie wordt het zodoende nóg interessanter voor bedrijven om te investeren in zonne-energie. Want die hernieuwbare energie scheelt CO2-uitstoot en dus ook het extra bedrag dat je daarvoor straks moet gaan betalen.
De uitbreiding van de CO2-beprijzing gebeurt stapsgewijs, zo is de bedoeling. De Europese Commissie kijkt eerst naar de bouw, verkeer en de maritieme sector. Maar andere sectoren zullen ongetwijfeld volgen.
Daarnaast komt er ook een nationaal systeem. Dat is aanvullend en zal op andere bedrijven gericht zijn. Als je al een Europese CO2-heffing betaalt, komt daar niet nog een Nederlandse variant bovenop.
Dubbel besparen
Duidelijk is al wel dat de nieuwe belasting niet alleen voor de industrie gaat gelden. Iedere ondernemer krijgt ermee te maken. Want elk bedrijf stoot immers CO2 uit. Bijvoorbeeld als je een groot wagenpark hebt: voor elke gereden kilometer moet je betalen.
Van elk bedrijf wordt de CO2-footprint vastgesteld: de uitstoot het zelf veroorzaakt (scope 1), de uitstoot afkomstig van ingekochte elektriciteit en warmte (scope 2) en de uitstoot in de keten (scope 3). Die berekening zal straks door een onafhankelijke partij moeten gebeuren.
Steeds meer bedrijven kijken er nu zelf al naar. Om hun uitstoot alvast te verlagen. De keuze voor zonnepanelen ligt dan voor de hand. Daarmee kunnen ze namelijk dubbel besparen: meteen al minder energiekosten en straks een lagere CO2-heffing.
Lees hier hoe je kunt voorkomen dat je gaat betalen voor toekomstige CO2-heffing.