Door corona en de economische gevolgen daarvan is verduurzaming bij veel ondernemers wellicht wat naar de achtergrond geschoven. Wie slim is en kan rekenen, verdiept zich nu in de onvermijdelijke CO2-heffing in combinatie met de voordelen van zonne-energie. Een van de voordelen van zonnepanelen is geld verdienen met je bedrijfsdak.
De uitstoot van CO2 gaat de komende jaren namelijk geld kosten. Niet alleen voor de industrie maar voor (bijna) alle sectoren. Zowel de Europese Unie als de Nederlandse regering werken aan maatregelen die uitstoot van CO2 moeten verminderen. Daaraan ontkomt helaas geen enkele ondernemer. Investeren in zonnepanelen is een heel goede manier om deze kosten te voorkomen en daarnaast een rendabele investering. Nu en in de nabije toekomst. Het is dus een dubbel voordeel!
Betalen voor CO2-uitstoot
De Europese Commissie heeft de klimaatdoelstellingen dit najaar aangescherpt. De CO2-uitstoot moet in 2030 met 55 procent verminderd zijn (ten opzichte van 1990). Daarom komt er een aanpassing van het Europees Emissie Handelssysteem (EU-ETS) voor uitstoot door de industrie. Het komt erop neer dat de hoeveelheid CO2-uitstootrechten kleiner wordt en de rechten per ton CO2 duurder. De bedoeling is ook dat het EU-ETS wordt uitgebreid naar andere sectoren. Niet alleen wegtransport en luchtvaart maar veel breder. Ook het verwarmen en koelen van gebouwen zal bijvoorbeeld worden belast.
Daar bovenop werkt Nederland aan een nationale CO2-heffing, die overigens wel verrekend wordt met de Europese. Maar bij de invoering, gepland in 2021, zouden bedrijven volgens berichten al 30 euro per ton CO2 moeten gaan betalen. Door jaarlijkse verhogingen stijgt het tarief tot 125 euro in 2030.
SDE++ subsidie
Als je je uitstoot omlaag brengt, hoef je dus minder te betalen. Zo simpel is het! Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen is een eenvoudige en rendabele investering. Je verlaagt er immers ook je energierekening mee. Hoe sneller je voor zonne-energie kiest, hoe eerder je gaat verdienen.
Dat geldt zeker met de subsidie die de Nederlandse overheid via de SDE++ regeling van dit jaar geeft voor een nieuwe installatie. Op basis daarvan verzeker je je van een gunstige business case. Nu nog wel, maar de komende jaren wordt dat lastiger. De subsidie per opgewekte kilowattuur gaat namelijk stapsgewijs omlaag.
Snelle actie is noodzakelijk!
Wacht dus niet af, maar sorteer voor op komende lasten. Mijn advies: kom snel in actie, want de eerste tenderfase voor de SDE++ subsidie start op 24 november. Als je vandaag contact met me opneemt, kunnen we de aanvraag nog op tijd in gang zetten. Mail me via roland@energie-unie.nl, dan reken ik je voor wat de investering in zonnepanelen je bedrijf oplevert. Komend jaar al, en alle jaren daarna.