Door te investeren in zonnepanelen dragen steeds meer ondernemers bij aan de klimaatmaatregelen. Ook financieel is dat voor de meeste bedrijven in Nederland interessant – als tenminste hun dak groot en sterk genoeg is. Dat is te danken aan de subsidie van de SDE+ regeling en diens opvolger SDE++. De bijdrage van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat loopt 15 jaar en dekt de onrendabele top op de investering af. Daarna wordt het financieel helemaal aantrekkelijk, want de gemiddelde PV-installatie gaat makkelijk 25 jaar mee.
Investering met rendement
Het voordeel zit ‘m in meerdere componenten. Bij eigen gebruik van de opgewekte elektriciteit bespaar je ook nog eens op de energiebelasting, de opslag duurzame energie en transportkosten. Tegelijkertijd maak je rendement op je investering in de PV-installatie. Als je de stroom niet zelf verbruikt, maar aan het energienet levert, heb je het over een rendement van circa 7 procent op het geïnvesteerd vermogen.
Energielabel
Een installatie met zonnepanelen verhoogt ook de waarde van uw bedrijfspand. Door de waarde van de installatie zelf én de lagere energiekosten van het gebouw. Mocht u het pand in de toekomst willen verkopen, is de kans groot dat u er een betere prijs voor krijgt.
Een PV-installatie op het dak telt ook mee voor het energielabel van uw pand. Een gunstiger energielabel maakt het gebouw aantrekkelijker voor potentiële kopers. Bij de financiering van een bedrijfspand met duurzame voorzieningen, waaronder zonnepanelen, gelden ook diverse voordelen.
Maatschappelijk verantwoord
In de praktijk komen wij veel ondernemers tegen die verder kijken dan alleen de cijfers. Die kiezen uit overtuiging voor zonnepanelen, omdat ze beseffen dat we met z’n allen de schouders eronder moeten zetten om de opwarming van de aarde een halt toe te brengen.
Dat een duurzame bedrijfsvoering dan ook zorgt voor een beter imago, is mooi meegenomen. Tegenover consumenten, maar ook bij zakelijke klanten en hun opdrachtgevers. Steeds vaker wordt van bedrijven in een hele keten verlangd dat ze maatschappelijk verantwoord werken. Zoals ook gemeenten nu aan toeleveranciers voorschrijven dat ze circulair werken.
Drie tips voor ondernemers
Tot slot hebben wij drie tips voor ondernemers:
1) Zorg dat u subsidie krijgt. Dat klinkt misschien raar, maar het is in bijna alle situaties nog steeds zo dat de investering in een PV-installatie zonder subsidie nog niet rendabel is en dus financieel niet interessant.
2) Achterhaal wat de exacte vergoeding van de Nederlandse overheid is waar u voor in aanmerking komt ter compensatie van de onrendabele top. Alleen dan kunt u een gedegen businesscase opstellen.
3) Laat voorafgaand aan de eventuele installatie van zonnepanelen op uw bedrijfspand de constructie beoordelen en een dakinspectie uitvoeren. Zo voorkomt u schade of bent u in elk geval ingedekt als door een storm schade ontstaat.